Connect with us

Horvátország

OLAJIPAR: Csökkent az INA nettó nyeresége az első fél évben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az első fél évben 188 millió kunát tett ki (valamivel több mint 8 milliárd forint). Ez 65%-kal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az eredmény a kedvezőtlen finomítói környezet és az árrés következménye – derült ki cég eredménybeszámolójából. A hivatalos közlés szerint az INA pénzügyileg stabil vállalat, és az év második felében is sikeresen működik.

Intenzív beruházások

Az INA bevétele az első fél évben elérte a 9,79 milliárd kunát (421,4 milliárd forint), ami 3 százalékkal több, mint 2018 első fél évében volt.

A pénzügyi jelentés szerint 2019 első fél évében az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) a szénhidrogén ára és az alacsonyabb termelés következményeként 1,238 milliárd kunát (53,2 milliárd forint) tett ki, 14 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke elmondta:

-2019 első fél éve az intenzív beruházások időszaka volt.

A befektetések értéke elérte a közel 1,2 milliárd kunát (51,6 milliárd forint), és ennek nagy része Horvátországban került befektetésre.

A fiumei finomító

A tőkebefektetés a finomítói üzletágban több mint 800 millió kunát tett ki.

– Ez az előző évek befektetéseinek háromszorosa, és a legnagyobb a vállalat történetében,

ami többnyire a fiumei (Rijeka) finomítóra irányult.

Az INA nagyberuházásai 2019 első fél évében megkétszereződtek, és 1,183 milliárd kunát (50,90 milliárd forint) tettek ki.

A nettó adósság 1,763 milliárd kunát (75,8 milliárd forint) ért el: az adósság és a tőke aránya 14 százalékon állt a fél év végén.

A márkanév ereje

Az INA igazgatótanácsának elnöke szerint a kedvezőtlen külső környezet negatívan hatott az INA eredményére, de így is sikerült kihasználni a növekvő keresletet a horvát és a bosznia-hercegovinai piacon.

Fasimon hozzátette:

-a szolgáltatások és a kiskereskedelmi ágazat eredménye tovább nőtt a nem üzemanyag-eladás terén,

amihez hozzájárult a montenegrói hálózat bővítése. Ez bizonyítja az INA mint márkanév erejét a regionális piacon.

A kőolaj- és földgázkutatási és -értékesítési ágazatban a kőolaj termelésének növekedése részben semlegesítette az alacsonyabb természetesgáz-termelést.

A teljes kőolajtermelés bővülése a hazai (horvátországi) kőolajtermelés bővülésének, valamint az egyiptomi termelés növekedésének az eredménye, ami a nagyobb befektetéseknek köszönhető azon a területen.

Az olaj ára

Fasimon kiemelte ugyanakkor, hogy a Brent olaj árának 7 százalékos csökkenése negatívan hatott a cég tevékenységének eredményére 2018-hoz képest.

Szavai szerint a nagyobb igényeket támasztó külső környezet ellenére az INA-csoport 3 százalékkal közel 10 milliárd kunára növelte bevételét.

– Az INA pénzügyileg stabil vállalat marad 2019 második felében, és további is sikeres működésre számítunk

– húzta alá.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban.

A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

MTI/BALK Fotók: INA

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava