Connect with us

Horvátország

KERÍTÉSEK A BALKÁNON: A szlovénok fokozzák a határellenőrzést Horvátország felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

drzavna meja
A cikk meghallgatása

A Balkánon senkinek sincs ovális irodája, de kerítések azért még bőven épülnek, vagyis a migrációt Amerikában és Európában is hasonló módon oldják meg. A kerítéseknek mindkét helyen ugyanaz a céljuk: a más civilizációk leválasztása a “művelt világról”. Most a szlovén miniszterelnök jelentette be, hogy fokozzák a keleti határ ellenőrzését, és nem zárta ki, hogy Horvátország felé kerítést emelnek egyes szakaszokon.

Egyre szigorúbb a figura

A balkáni útvonalra lépő migránsok az első kerítéssel a török-bolgár vagy a macedón-görög határon találkoznak, attól függően, hogy melyik útvonalon vágnak neki a “balkáni migrációs kalandtúrának”.

A magyar kerítés miatt a migráció kezdeti útvonala megváltozott, és miután a horvátok is “szigorúra vették a figurát” a Szerbiával közös határon, a migránsoknak maradtak a bosznia-hercegovinai útvonalak.

– Ezek jóval komplikáltabbak és veszélyesebbek, mint az autópályás megoldások Horvátország vagy Magyarország felé.

Komplikáltabbak, mert a Szávától délre eső úgynevezett “északi korridort” nem egyszerű elérni. Végigmenni sem nagyon lehet rajta, mert szerb ellenőrzés alatt van, a boszniai szerbek pedig nem tűrik meg a migránsokat a saját területükön.

A hegyek között vezető kacskaringós utak vagy a hegyi ösvények viszont számtalan veszélyt rejtenek. Ezek közé tartoznak az aknák is, amelyekből még rengeteg van Bosznia- Hercegovinában.

Szigorúbb határőrzés

Szerbia a “migránsválság hajnalán” úgy döntött, hogy nem emel fizikai akadályt a migránsok elé sem Bulgária, sem Macedónia felől. Megtette ezt a természet különböző hegyek formájában.

Szerbiában 2016 júliusában vegyes rendőri-katonai alakulatokat hoztak létre, amelyeket a bolgár és a macedón határra küldtek, hogy meghiúsítsák az országba érkező migránsok számának növekedését.

Bosznia- Hercegovina képtelen megállítani a migránsok beáramlását. A szarajevói ügyvivő kormány éppen mostanában akart katonákat küldeni a határra, ami azonban Milorad Dodik, szerb elnökségi tag ellenkezése miatt meghiúsult.

– Dodik ellenzi azt is, hogy kerítést emeljenek a keleti határ egyes részein.

Horvátország sem állít kerítést, és a katonaságot ott sem vonják be a határvédelembe. Erre az utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha megismétlődik a 2015-ös migránsinvázió.

Horvát kapuk

Az előző horvát kormány kimondottan kerítésellenes magatartást tanúsított. Mindenekelőtt azért, mert a magyar kerítés a nagy migrációs beáramlás idején keresztülhúzta Zoran Milanović volt miniszterelnök – jelenlegi elnökjelölt – szándékát, hogy a migránsokat Magyarország felé irányítsa.

A jelenlegi horvát kormány sem kerítéspárti, inkább a rendőrséget erősítette meg, mert Horvátország mindenképpen szeretné megállítani a migránsokat, hogy felvegyék a schengeni övezetbe.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök júniusban úgy nyilatkozott, hogy

-a horvát határok őrzésében több mint 6000 rendőr vesz részt.

Néhány hónappal korábban Davor Božinović, horvát belügyminiszter jelezte, hogy folyamatban van a rendőrség műszaki és személyi állományának fejlesztése, aminek köszönhetően idén hatszázzal több rendőr képzését kezdik meg.

Kísérletezés a szögesdróttal

A szlovénok viszont már a migránsválság elején elkezdtek kísérletezni a szögesdróttal. A szlovén kormány most sem zárja ki, hogy egyes határszakaszokon fizikai akadályokat emelnek.

A határmenti Ilirska Bistricába látogató szlovén miniszterelnök bejelentette a Horvátország felőli zöldhatár ellenőrzésének további fokozását.

– Marjan Šarec szerint a legnagyobb hangsúlyt a műszaki eszközök használatának fokozására helyezik.

Ez mindenekelőtt a pilóta nélküli repülő eszközök, vagyis a drónok alkalmazását jelenti a határ térségében, de már kiírták a pályázatot egy 40 kilométer hosszú, összeszerelhető kerítés felállítására.

Szlovénia a kerítések gyűrűjében

Szlovénia kis ország, és hamarosan minden oldalról kerítések veszik körül.

Ausztria már 2015-ben valamifé kerítést épített Szlovénia felé.

– Ezt szerénységből csak kapunak nevezték “oldalsó szárnyakkal”.

Az osztrákok szerint ez segíthet abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt.

Ez volt az első kerítés két schengeni ország között.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég kijelentette, hogy ha nem sikerül a július 1-jén indított közös olasz-szlovén járőrözéssel feltartóztatni az illegális bevándorlókat, akkor Olaszország fizikai akadályt építhet Szlovéniával közös határán.

A szlovén kormányfő ugyan helyteleníti az olasz határkerítést, viszont Horvátország felé már ildomosnak tartaná a fizikai határzár kihelyezését, hogy ezzel is akadályozza a “más civilizációk beáramlását”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English4 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékEgyre szigorúbb a figuraSzigorúbb határőrzésHorvát kapukKísérletezés a szögesdróttalSzlovénia a kerítések gyűrűjében A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékEgyre szigorúbb a figuraSzigorúbb határőrzésHorvát kapukKísérletezés a szögesdróttalSzlovénia a kerítések gyűrűjében A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékEgyre szigorúbb a figuraSzigorúbb határőrzésHorvát kapukKísérletezés a szögesdróttalSzlovénia a kerítések gyűrűjében A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékEgyre szigorúbb a figuraSzigorúbb határőrzésHorvát kapukKísérletezés a szögesdróttalSzlovénia a kerítések gyűrűjében A cikk meghallgatása The Serbian government has made the...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékEgyre szigorúbb a figuraSzigorúbb határőrzésHorvát kapukKísérletezés a szögesdróttalSzlovénia a kerítések gyűrűjében A cikk meghallgatása In recent days, there has been...

Egy hét legjava