Connect with us

Horvátország

KERÍTÉSEK A BALKÁNON: A szlovénok fokozzák a határellenőrzést Horvátország felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Balkánon senkinek sincs ovális irodája, de kerítések azért még bőven épülnek, vagyis a migrációt Amerikában és Európában is hasonló módon oldják meg. A kerítéseknek mindkét helyen ugyanaz a céljuk: a más civilizációk leválasztása a “művelt világról”. Most a szlovén miniszterelnök jelentette be, hogy fokozzák a keleti határ ellenőrzését, és nem zárta ki, hogy Horvátország felé kerítést emelnek egyes szakaszokon.

Egyre szigorúbb a figura

A balkáni útvonalra lépő migránsok az első kerítéssel a török-bolgár vagy a macedón-görög határon találkoznak, attól függően, hogy melyik útvonalon vágnak neki a “balkáni migrációs kalandtúrának”.

A magyar kerítés miatt a migráció kezdeti útvonala megváltozott, és miután a horvátok is “szigorúra vették a figurát” a Szerbiával közös határon, a migránsoknak maradtak a bosznia-hercegovinai útvonalak.

– Ezek jóval komplikáltabbak és veszélyesebbek, mint az autópályás megoldások Horvátország vagy Magyarország felé.

Komplikáltabbak, mert a Szávától délre eső úgynevezett “északi korridort” nem egyszerű elérni. Végigmenni sem nagyon lehet rajta, mert szerb ellenőrzés alatt van, a boszniai szerbek pedig nem tűrik meg a migránsokat a saját területükön.

A hegyek között vezető kacskaringós utak vagy a hegyi ösvények viszont számtalan veszélyt rejtenek. Ezek közé tartoznak az aknák is, amelyekből még rengeteg van Bosznia- Hercegovinában.

Szigorúbb határőrzés

Szerbia a “migránsválság hajnalán” úgy döntött, hogy nem emel fizikai akadályt a migránsok elé sem Bulgária, sem Macedónia felől. Megtette ezt a természet különböző hegyek formájában.

Szerbiában 2016 júliusában vegyes rendőri-katonai alakulatokat hoztak létre, amelyeket a bolgár és a macedón határra küldtek, hogy meghiúsítsák az országba érkező migránsok számának növekedését.

Bosznia- Hercegovina képtelen megállítani a migránsok beáramlását. A szarajevói ügyvivő kormány éppen mostanában akart katonákat küldeni a határra, ami azonban Milorad Dodik, szerb elnökségi tag ellenkezése miatt meghiúsult.

– Dodik ellenzi azt is, hogy kerítést emeljenek a keleti határ egyes részein.

Horvátország sem állít kerítést, és a katonaságot ott sem vonják be a határvédelembe. Erre az utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha megismétlődik a 2015-ös migránsinvázió.

Horvát kapuk

Az előző horvát kormány kimondottan kerítésellenes magatartást tanúsított. Mindenekelőtt azért, mert a magyar kerítés a nagy migrációs beáramlás idején keresztülhúzta Zoran Milanović volt miniszterelnök – jelenlegi elnökjelölt – szándékát, hogy a migránsokat Magyarország felé irányítsa.

A jelenlegi horvát kormány sem kerítéspárti, inkább a rendőrséget erősítette meg, mert Horvátország mindenképpen szeretné megállítani a migránsokat, hogy felvegyék a schengeni övezetbe.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök júniusban úgy nyilatkozott, hogy

-a horvát határok őrzésében több mint 6000 rendőr vesz részt.

Néhány hónappal korábban Davor Božinović, horvát belügyminiszter jelezte, hogy folyamatban van a rendőrség műszaki és személyi állományának fejlesztése, aminek köszönhetően idén hatszázzal több rendőr képzését kezdik meg.

Kísérletezés a szögesdróttal

A szlovénok viszont már a migránsválság elején elkezdtek kísérletezni a szögesdróttal. A szlovén kormány most sem zárja ki, hogy egyes határszakaszokon fizikai akadályokat emelnek.

A határmenti Ilirska Bistricába látogató szlovén miniszterelnök bejelentette a Horvátország felőli zöldhatár ellenőrzésének további fokozását.

– Marjan Šarec szerint a legnagyobb hangsúlyt a műszaki eszközök használatának fokozására helyezik.

Ez mindenekelőtt a pilóta nélküli repülő eszközök, vagyis a drónok alkalmazását jelenti a határ térségében, de már kiírták a pályázatot egy 40 kilométer hosszú, összeszerelhető kerítés felállítására.

Szlovénia a kerítések gyűrűjében

Szlovénia kis ország, és hamarosan minden oldalról kerítések veszik körül.

Ausztria már 2015-ben valamifé kerítést épített Szlovénia felé.

– Ezt szerénységből csak kapunak nevezték “oldalsó szárnyakkal”.

Az osztrákok szerint ez segíthet abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt.

Ez volt az első kerítés két schengeni ország között.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég kijelentette, hogy ha nem sikerül a július 1-jén indított közös olasz-szlovén járőrözéssel feltartóztatni az illegális bevándorlókat, akkor Olaszország fizikai akadályt építhet Szlovéniával közös határán.

A szlovén kormányfő ugyan helyteleníti az olasz határkerítést, viszont Horvátország felé már ildomosnak tartaná a fizikai határzár kihelyezését, hogy ezzel is akadályozza a “más civilizációk beáramlását”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava