Connect with us

Bűnügy

MOSOLYGÓS GYILKOS: Magyarországnak adták ki Dér Csabát, aki Budapesten is ölt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Csehország kiadta Magyarországnak Dér Csaba csantavéri születésű bérgyilkost, akit Szerbiában mosolygós gyilkosként is emlegetnek. A férfi Hollandiában, Magyarországon és Szerbiában is ölt. Elmondása szerint a bűncselekmények elkövetésekor egyetlen indítéka volt: a pénz.

Két kérője is volt

A magyar és szerb állampolgársággal rendelkező Dér Csaba kiadását Szerbia is kérte. Marie Benešová cseh igazságügyi miniszter Magyarország mellett döntött

-tekintettel a két országban elkövetett bűncselekmények eltérő súlyára, és az ezekért járó büntetések mértékére.

A prágai bíróság, amely a magyar és a szerb kiadatási kérelmet megvizsgálta, ezt megelőzően úgy találta, hogy az érintett mindkét országnak kiadható. A végső döntést ezért a cseh igazságügy-miniszternek kellett meghoznia.

Dér Csaba a prágai bíróságon egyetértett azzal, hogy a hatóságok kiadják őt Magyarországnak, ahol szerinte a családja is él. Szerbiának történő esetleges kiadatása ellen viszont tiltakozott, de álláspontját nem indokolta meg.

A férfit július 18-án a Terrorelhárítási Központ Rajkánál vette át a szlovák kommandósoktól, majd a fővárosban átadta a BRFK-nak.

Dér Csabát március 1-jén a prágai Amadeus szállóban vette őrizetbe a cseh rendőrség. Az akkori közlemény szerint hamisított iratokat, két pisztolyt és lőszert találtak a bűnözőnél, akit a csehek azóta fogságban tartottak.

Jugoszláv egység a bűnözésben
2019 március végén öt ország képviselői találkoztak Hágában, hogy tárgyaljanak a prágai Amadeus szállóban elfogott Dér Csaba további sorsáról. A találkozón a holland, a spanyol, a cseh, a szerb és a magyar bűnüldöző- és igazságügyi szervek képviselői vettek részt. A találkozó titokban zajlott. A spanyolok azért mentek el Hágába, mert feltételezik, hogy Dér Csaba Barcelonában gyilkossági kísérletet hajtott végre Nebojša Stojković Stojke ellen, aki Szerbiában kábítószerrel való kereskedés miatt ült. Stojk­ović a rakovicai klán vezetője volt, és montenegrói bűnözői csoportokkal működött együtt.

Miért éppen Csehország?

Nem véletlenül Csehországban próbált megbújni Dér Csaba az utóbbi egy évben végrehajtott gyilkosságsorozatot követően.

A rejtőzködésben valószínűleg szerbiai bűnözők segítették, akiknek erős bázisuk van cseh földön, és nem a “mosolygós gyilkos” volt az első, akit igyekeztek eltüntetni a rendőrök szemei elől.

– Szerbiai biztonsági források szerint főleg az újvidéki bűnözők fordulnak meg gyakran Csehországban, ahol már körülbelül két évtizede működik a Szerbiában körözött rossz fiúk “befogadó központja.”

A cseh rendőrség is tud a szerb bűnözői kolóniáról, amely kábítószerek terítéséből, betörésekből és leszámolások végrehajtásából él, de ritkán sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni ellenük.

A leleplezett szerb bűnözők közé tartozott az újvidéki Dragan Radivojević. Az általa vezetett betörői csoport 65 cseh nevezetesség villáját fosztotta ki. A károsultak között volt Vaclal Klaus volt cseh elnök és a közismert cseh énekes, Karel Gott is.

A szerb bűnözők elleni nyomozásba gyakran besegít a spanyol rendőrség is, a szerbek ugyanis a Csehországban előállított kábítószereket Spanyolországban teszik pénzzé.

Az újpalotai eset

Dér Csabának volt is miért rejtőzködnie. Budapesten 2018. szeptember 20-án éjszaka egy kétes hírnevű vállalkozóval, V. Lászlóval végzett a Pólus Center közelében.

– A férfit térdre kényszerítette, majd fejbe lőtte, testét pedig bedobta a Szilas patakba.

Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó, 49 éves V. László holttestére kora reggel bukkant rá egy kutyasétáltató a patak melletti bokros, fás területen.

Fotó: a Pólus Center melletti terület. Forrás: Bors Online

A környékbeliek szerint a parkolóban gyakran köttetnek “furcsa üzletek”, korábban gyengén volt bekamerázva a környék, a patak mentén pedig nyilvánvalóan egyáltalán nincsenek kamerák.

– A feltételezések szerint az újpalotai gyilkosság megrendelésre történt.

Szerbiában és Hollandiában is gyilkolt

A szerb rendőrség január elején adott ki elfogatóparancsot a 38 éves csantavéri származású Dér Csaba ellen. A férfit azzal gyanúsították, hogy január 5-én Belgrád Banovo brdo városrészében meggyilkolta a 37 éves Nebojša Markovićot.

A gyilkosság délelőtt 11 óra körül történt, amikor az áldozat a háza előtt egy babakocsit akart betenni az autójába.

Nem hivatalos értesülések szerint Nebojša Markovićot tévedésből ölték meg. A célpont valószínűleg az áldozat feleségének testvére, a 30 éves Aleksandar Š. volt, aki európai ékszerboltokat rabolt ki.

Megrázó felvételek következnek!

A holland rendőrség is körözőlevelet adott ki Dér Csaba ellen, mert alapos gyanú merült fel, hogy a férfi 2018. július 30-án világos nappal lelőtt egy kétes múltú horvát üzletembert egy amszterdami étteremben.

Ivan Serdarušić a kokainbizniszben volt érintett, és azért kellett meghalnia, mert adós maradt annak a 100 kiló dél-amerikai eredetű kokainnak az árával, amelyet a horvát rendőrség 2018 elején foglalt le a “Nana” fedőnevű akcióban.

Hosszú eljárás

Dócs András, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztályának vezetője a csantavéri származású bérgyilkos Budapestre szállítását követően közölte, hogy a magyar rendőrség több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást D. Csaba szerb-magyar kettős állampolgár ellen.

Dócs azt mondta, hogy egyelőre két gyanúsítást közöltek a feltételezett elkövetővel, de sok más emberölési ügyet is megvizsgálnak még.

Sajtóhírek szerint D. Csaba Szerbiában és Spanyolországban is bűncselekményt követett el. A férfit a két emberölésen kívül csalással is meggyanúsították, a nyomozás várhatóan hosszú lesz – jelezte az ezredes.

Bérgyilkosi karrier

Dér Csaba fiatal korában kisstílű tolvaj volt, de a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) büntető-nevelő intézetben igazi bérgyilkossá “nőtte ki magát”.

Szávaszentdemeterben 12 évig ült egy újvidéki bűnöző, Branislav Jelačić megölése miatt,

-szabadulását követően pedig megkezdte “bérgyilkosi karrierjét”.

Amikor prágai elfogását követően megkérdezték Dér Csabát, hogy miért végzett áldozataival, a bérgyilkos röviden csak annyit válaszolt, hogy “a pénzért.”

A közösségi média fogságában
Dér Csaba igencsak aktív volt az interneten. Az Instagramon – ahol most éppen 4290 követője van – sok fényképet és több videót posztolt magáról, amint a gyilkolászást a tengerparton piheni ki bulizás közben vagy fiatal lányok társaságában. Nem vetette meg a hajókázást és a drága autókat sem. Szívesen pózolt rendőrautók és rendőrkordon előtt is.
Fotók: Dér Csaba Instagram oldala

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava