Connect with us

Szerbia

SZERB RABLÓ-PANDÚR: A szerb elnök börtönbe vonul, ha elveszíti az ellene indított pert

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb elnök bejelentette, hogy börtönbe vonul, ha elveszti azt a pert, amelyet az egyik ellenzéki vezető indított ellene. Vuk Jeremić azért perelte be Aleksandar Vučićot, mert egy nemzetközi rablóbanda vezetőjének nevezte őt. Jeremić közel 150 millió forintnak megfelelő kártérítést követel jó hírnevének megsértése miatt.

– Ez egy komoly nemzetközi tolvajbanda, amelyet Vuk Jeremić vezet, de ez már egy régi történtet.

Ezek voltak azok a sértő szavak, amelyek miatt a szerbiai Néppárt elnöke beperelte a szerb elnököt. És amelyek miatt Aleksandar Vučićnak a büntetést le kell ülnie, mert saját nyilatkozata szerint nincs annyi pénze, hogy fizessen. Persze, csak akkor, ha valóban elítélik.

Minél előbb szeretne bíróság elé állni

A szerb elnök lemondott mentelmi jogáról, hogy ne csak a politikai porondon, hanem a tárgyalóteremben is megvívhasson az ellenzékkel, illetve annak egyik prominens képviselőjével. Tárgyalást ennek ellenére még nem tartottak, mert az illetékes felebviteli bíróság szerint a szerbiai képviselőháznak szavaznia kell arról, hogy feloldja-e a szerb elnök mentelmi jogát.

A megvádolt szerb elnök egyáltalán nem szeretné elkerülni a bírósági eljárást. Aleksandar Vučić ezért sürgeti, hogy a képviselőház minél előbb oldja fel a mentelmi jogát.

Alig várja a tárgyalást
Aleksandar Vučić, szerb elnök: Amikor eljön az ideje, akkor eleget teszek a bírósági idézésnek. Ha a parlamentnek a mentelmi jogom feloldásával kapcsolatban lépnie kell, akkor arra kérem a kormánytöbbséget alkotó képviselőket, hogy ezt azonnal tegyék meg, és minél előbb hívják össze az ezzel kapcsolatos ülést. Nagy lelkesedéssel várom a bírósági eljárást.

Szóba került az is, hogy a két politikus mediáció által is rendezhetné a vitát. A szerb elnök azonban erről hallani sem akar, mert megfogalmazása szerint senki sem változtathatja a meg a véleményét és a meggyőződését, amely szerint Vuk Jeremić esetében egy igazán nagy tolvajról van szó. Vučić hozzátette, hogy ennek a meggyőződésének élete végéig hangot fog adni.

A hongkongi kapcsolat

A szerb elnök a jelek szerint biztos a dolgában, és lehet is alapja annak, amit állít, Vuk Jeremić ugyanis már több bíróságon megfordult életében. 2018 novemberében a New York-i bíróság idézte be, igaz nem vádlottként, hanem “csak tanúként” Dr. Chi Ping Patrick Ho, volt hongkongi belügyi titkár perében. Az amerikai állam azzal vádolta meg a levitézlett politikust és üzletembert, hogy a CEFC China Energy képviseletében egy kis olajért 2 millió dollárral vesztegette meg Idriss Déby “szinte örökös” csádi elnököt.

Neki már nem kellett vízum
Vuk Jeremić 2007 és 2012 között szerb külügyminiszter volt. Ebben az időben javult Szerbia viszonya az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Az EU 2009 decemberében feloldotta a vízumkényszert Szerbiával szemben. Vuk Jeremić volt az első szerb állampolgár, aki vízum nélkül léphetett be az Európai Unióba. A szerb külügyminiszter 2009. december 19-én Röszkénél lépte át a magyar határt, ahol Balázs Péter magyar külügyminiszter pecsételte le szerb kollégája útlevelét. Jeremić 2012-től egy évig az ENSZ parlamenti közgyűlésének elnöke volt. Az itt szerzett kapcsolati tőkéjét később tanácsadóként a CEFC China Energy kínai cégnél kamatoztatta.

Vuk Jeremić a New York-i bíróságon történt jelenésével kapcsolatban eljuttatta a sajtónak az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által kiállított dokumentumot, amely szerint az amerikaiak csak tanúskodni szólították be, de “nem vádolták meg, és nem állították, hogy bűncselekményt követett el”.

– A volt szerb külügyminiszter azért tartotta fontosnak, hogy igazolja magát, mert hazájában szavai szerint “brutális támadásoknak” volt kitéve a beidézés miatt.

Jeremić ugyan nem vallott Dr. Chi Ping Patrick Ho ellen, akit azonban ennek ellenére három év börtönre ítélték hét rendbeli csalásért. Az ítélet szerint a hongkongi üzletember az ENSZ-ben szerzett kapcsolatait használta fel az afrikai vezetők megvesztegetésére. A védelem hiába bizonygatta, hogy a kínai férfi csak jótékonysági adományokat küldött Afrikába, amit megfelelően dokumentált is, a bíróságot azonban ez nem hatotta meg.

A makaói kapcsolat

Vuk Jeremić másik közeli ismerősét is lefogták. Az ENSZ parlamenti közgyűlésének élén John W. Ashe, Antigua és Barbuda képviselője követte a szerb politikust. 2015-ben szintén a New York-i szövetségi bíróság vádolta meg John Ashe-t, hogy kiterjedt korrupciós hálózatban vesz részt.

Előttem az utódom
Ashe állítólag több mint 1,3 millió dollárnyi kenőpénzt vett át több kínai üzletembertől, köztük Ng Lap-seng makaói ingatlanmogultól. Cserébe az ENSZ főtitkárjánál azt szorgalmazta, hogy a Világszervezet egy sokmilliárd dolláros konferenciaközpontot hozzon létre Makaóban. A kínai üzletemberek Ashe-nek további 800 ezer dollárnyi összeget fizettek ki azért, hogy képviselje az érdekeiket az ENSZ-ben. Ashe ennek köszönhetően 2012 és 2014 között több mint 3 millió dollárt kuporgatott össze, amit két amerikai nagybankban tartott.

Aleksandar Vučić szerb elnök bizonyára nem csak újságot olvas, hanem titkosszolgálati jelentéseket is, az egyik szerb titkosszolgálatot pedig egy igencsak közeli munkatársa vezeti. A korábban egy szexista kijelentésével elhíresült Bratislav Gašićot a szerb elnök 2017-ben nevezte ki a belbiztonsági szolgálat (BIA) élére. Ezért előfordulhat, hogy Aleksandar Vučić többet tud Vuk Jeremić viselt dolgairól, mint a New York-i szövetségi bíróság.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava