Connect with us

Magyarország

Magyarország megállapodást írt alá Szerbiával a gázvezeték-építési együttműködésről

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antić, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere pénteken Budapesten.

A dokumentum aláírása után Szijjártó Péter kiemelte: a gázellátásának biztonsága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés. Emlékeztetett, hogy Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre.

A transz-balkáni útvonal

A külügyi tárca vezetője megjegyezte Magyarország szövetségesei késnek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek elősegíthetnék, hogy az ország újabb forrásokból vásárolhasson gázt – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter legreálisabbnak a déli irányú potenciális vásárlási lehetőséget, a Törökország- Bulgária-Szerbia útvonalat nevezte.

Felértékelődik Szerbia helyzete
Aleksandar Antić a hónap elején úgy nyilatkozott, hogy a tervek szerint halad a gázvezeték szerbiai szakaszának megépítése.  Ennek köszönhetően Szerbiában december közepén befejeződik a csövek lerakása a “transz-balkáni” gázvezetéken. Antić szerint “orosz-szerb kooprodukcióban” készülő vezeték nagyon fontos projekt Szerbia számára, mert a gáz tekintetében felértékeli az ország helyzetét a térségben. Ezen felül hosszútávon lehetővé teszi Szerbia számára a biztos gázellátást, ami magán után vonja gázerőművek építését is. A szerb miniszter mindenről akkor beszélt, amikor június elején Szentpéterváron találkozott Alekszej Miler Gazprom-vezérrel.

Szeptemberben kiírják a szerb-magyar határ-összeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást. Tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak.

– Az, hogy Magyarország mekkora beruházást hajt végre, attól függ, mekkora kapacitást kötnek le a kereskedő cégek – mondta a miniszter.

Szeptember végére lezárják az eljárást, ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron megkezdődik az építkezés, és 2021 végére létrejön a szerb-magyar interkonnektor – tette hozzá.

Kiszámítható szállítási lehetőség

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy Horvátországban még mindig nem kezdődött meg az LNG-terminál építése, Romániában pedig a felfedezett Fekete-tengeri mezők kitermeléséről az amerikai-osztrák konzorcium még nem hozta meg a döntést.

Ha a déli útvonal Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül létrejön, akkor az Magyarországnak hosszú távon kiszámítható szállítási lehetőséget jelent – emelte ki.

– Kitért arra is, hogy 2020-ra Magyarország gázellátása biztosított.

Az ország közüzemi célokra 4 milliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezen felül a kereskedő cégek jóval többet.

A 4 milliárd köbméterből 2 milliárd Ukrajnán keresztül szokott érkezni. Ez egyelőre bizonytalan, ezért olyan megállapodás született az orosz Gazprommal, hogy a 2 milliárd köbméter gázt már ebben az évben beszállítják – tudatta.

Szeptember végére már a magyar gáztározókban lesz a teljes mennyiség, ami jövőre érkezett volna Ukrajnán keresztül – hangsúlyozta.

A másik 2 milliárd köbmétert szokás szerint Ausztrián keresztül fogják beszállítani jövőre – tette hozzá.

10 milliárd köbméter gáz

Az új szállítási útvonalról szólva Szijjártó Péter elmondta: ha 10 milliárd köbméter kapacitást lekötnek a kereskedő vállalatok és megépül az infrastruktúra, akkor

-a beérkező 10 milliárd köbméter gáz egy részét fel lehet használni Magyarországon, más részét pedig tovább lehet szállítani más útvonalakon.

A szerb bányászati és energetikai miniszter elmondta: szerb oldalon három szakaszon folynak az építkezések, 120 kilométeren már le is fektették a csöveket.

A tervek szerint idén december közepére befejezik az építkezést, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.

MTI

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava