Connect with us

Magyarország

Šarec: A nácizmus és a fasizmus visszatért Szlovénia szomszédságába

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

trianon
A cikk meghallgatása

Most a szlovénok lettek idegesek Trianon említése miatt. Marjan Šarec, szlovén miniszterelnök Magyarországra (is) utalva úgy vélte, hogy hazája szomszédságában felütötte a fejét a történelmi revizionizmus, és területi követelések jelentek meg.

Szlovénia elítéli a magyar kormány hivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületeket sajátítottak el Magyarországtól. A ljubljanai külügyminisztérium állásfoglalását a szlovén hírügynökség (STA) ismertette.

– A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta: a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

A térképen a Trianon előtti Magyarország látható, amelyek után kezek nyúlnak, hogy letépjék az ország kétharmadát. A magyar kormány június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján jelentette meg a térképet hivatalos közösségi oldalán, az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés 99. évfordulóján.

Kést döftek Szlovénia szívébe

A térkép közzétételét Marjan Šarec szlovén kormányfő is bírálta. Twitter-oldalán azt írta, hogy ő a kérdésben világos álláspontot képvisel: “Ez sem nem európai, sem nem békés. Ezzel kést döftek Szlovénia szívébe.”

Csak a barátság
Marjan Šarec Szlovénia SlovenijaSzlovénia mindig jószomszédi kapcsolatokban akar élni, és mindenkivel baráti viszonyra törekszik. Nem csak a szomszédokkal, hanem Európa és a világ összes országával – mondta a szlovén miniszterelnök. Šarec hozzátette: “Nem tudunk és nem maradhatunk csendben, amikor ismét ilyen eszmék jelennek meg.”

Borut Pahor szlovén elnök a STA hírügynökségnek kijelentette: érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is.

Magyargyűlölő üzenetek
népujság szlovéniaA szlovéniai Népújság május végén arról számolt be, hogy Horvát Tomi, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsának alelnöke telefonon magyargyűlölő, sőt fenyegető üzeneteket kapott. Az alelnök ezt bejelentette a rendőrségen, amely – szavai szerint – egyelőre szabálysértési eljárást indított az ügyben. A Népújság szerint az önkormányzat május végi ülésén több kisebbségi jogot és magyar nyelvhasználatot csorbító esetről is beszámoltak.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Románia, Csehszlovákia és a Szerb- Horvát- Szlovén Királyság akkoriban nagy területekre tett szert, Szlovéniához került a Muravidék, ahol ma is élnek magyarok.

A horvát álláspont itt található.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava