A kormányzás újragondolásához vezetett az uniós parlamenti választás Görögországban

Utolsó módosítás:

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután a kormányzó Sziriza a vártnál rosszabbul szerepelt az EP-választásokon, és közel tíz százalékkal alulmaradt a jobboldali Új Demokráciával szemben. Az előrehozott választásokat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentette be.

A baloldali Sziriza 24 százalékot szerzett az EP-választásokon, a jobboldal legnagyobb pártja, a vezető ellenzéki erő Új Demokrácia viszont 33 százalékot. A 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra került Ciprasz elismerte, hogy ez az eredmény rosszabb annál, mint amit reméltek.

Az Új Demokráciát vezető Kiriakosz Micotakisz szintén új választások kiírására szólított fel. Micotakisz adócsökkentésekkel és kisebb családi terhekkel kampányolt, de a migráció is értelemszerűen fontos téma volt Görögországban is, ahol 60-70 000 migráns tartózkodik az ország szinte egész területén szétszórt táborokban.

A görög sajtó beszámolója szerint az előrehozott választásokat előreláthatólag június 30-án tartják. A választásokat megelőző mintegy egy hónapban nem lesz ügyvezető kormány, mint 2015 nyarán, bár kisebb változások várhatók a görög kabinetben. Alekszisz Ciprasz minden bizonnyal lecseréli a belügy- és az igazságügyi minisztert, és előfordulhat, hogy új kormányszóvivő is lesz.

Ciprasz szerint fel kell állni
A görög miniszterelnök az uniós választási vereséget követően sürgette a pártját, hogy csoportosítsa át az erőket, és az előrehozott görög parlamenti választások előtt hallja meg a szavazók üzenetét. Alekszisz Ciprasz kicsit bölcselkedve azt mondta, hogy “az életben nem az a fontos, hogy valaki elbukik, hanem az, hogy talpra áll”. A görög kormányfő ezért arra kérte a párttársait, hogy álljanak fel, rendezzék a soraikat, és vegyék fel a harcot.

Az előrehozott választások a gyakorlatban nem jelentenek óriási változást, hiszen szeptemberben kellett volna új parlamentet választani Görögországban. Ciprasz az elmúlt hónapokban egy új szövetséget próbált meg létrehozni a „progresszív” erők részvételével, de a görög jobboldalt évtizedek óta domináló Új Demokrácia előnyét nem tudta csökkenteni.

A neonáci Arany Hajnal és a kommunisták egyaránt hat százalék körüli eredményt értek el a vasárnapi EP-választásokon. Ezzel egy-egy képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!