A szandzsáki bosnyákok kifelé tekintgetnek Szerbiából és Montenegróból - BALK MAGAZIN

A szandzsáki bosnyákok kifelé tekintgetnek Szerbiából és Montenegróból

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

A szandzsáki Bosnyák Nemzeti Tanács (BNV) speciális státuszt követel Szandzsáknak, ami állami jogokat és felhatalmazásokat foglalna magába, a határokat pedig nemzetközi erők ellenőriznék. A bosnyákok és a szandzsáki régió státuszának megoldására kidolgozott kezdeményezés szerint az új szandzsáki vezetés az állami hatalmat a helyi önkormányzatokon keresztül gyakorolná.

Az elképzelés szerint Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav és Rožaje tartozna Sandžakhoz.  (A felsorolt települések egy része Szerbiában, más része Montenegróban van.) A Bosnyák Nemzeti Tanács honlapján megjelent tervezet szerint Szandzsák határait nemzetközi erők ellenőriznék, amelyek szavatolnák az emberek és az áruk szabad mozgását.

A kezdeményezés azt tartalmazza, hogy a Szandzsák egyebek között tudományos-műszaki, kulturális-oktatási és gazdasági kérdésekben létesíthetne nemzetközi kapcsolatokat, Szandzsák jogait pedig az új, speciális státusszal rendelkező terület alkotmánya rögzítené.

Előzmények
A szandzsák a török sancsak, azaz “zászló” szóból ered, az Oszmán Birodalom közigazgatási egysége, körülbelül a magyar vármegye megfelelője. Eredetileg egy zászlóaljnyi katonaságot jelentett. Az Oszmán Birodalom kialakulásával a 13. századtól hozták létre Kis-Ázsiában és a Balkánon, élén katonai és polgári szandzsákbéggel.

A dokumentum szerint Szandzsák az ott élő egyenrangú polgárok és népek területi és politikai közössége. Az alkotmány az albánokat, a bosnyákokat, a montenegróiakat és a szerbeket államalkotó nemzetként ismerné el.

EZT OLVASTA(D)?
INTERETNIKUS TALÁLKOZÁSOK: Egy videó szerint nem csak a házakban okoznak kárt a migránsok a határ menti településeken

A kezdeményezés azt is kimondja, hogy a Szandzsák demokratikusan megválasztott képviselőházzal, kormánnyal és kormánnyal rendelkezne, amelynek ellenőrzése alá tartozna a végrehajtó hatalom is, beleértve a rendőrséget és a független bíróságokat. Ezeknek a szerveknek a megválasztása első alkalommal az ENSZ, az Európai Unió és az EBESZ felügyeletével történne.

A kezdeményezés szerint Szandzsák tartósan fegyvermentesített övezet lenne az ENSZ, és az Európai Unió ellenőrzése alatt, a szerb vezetést pedig köteleznék arra, hogy a speciális státusz létrejöttét követő 30 napon belül vonjon ki minden katonai erőd Szandzsák területéről, és rendelje vissza az elengedhetetlenül szükségesnél nagyobb rendőri állományt Szandzsák területéről.

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője
EZT OLVASTA(D)?
PAINTBUSTERS: Fiatalok törlik le a festéket a lefújt magyar helységnevekről, avagy a rongyos élet

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget