Connect with us

Nemi erőszak

ROSSZ SZEREPOSZTÁS: Szexuális zaklatási botrány és nemi erőszak egy belgrádi színitanodában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Felrázta a belgrádi színésztársadalmat Milena Radulović (26) színésznő vallomása, amely szerint Miroslav Aleksić (69) ismert rendező és színészoktató többször is megerőszakolta őt a színitanodájában. A szerb rendőrség szinte pillanatok alatt őrizetbe vette Aleksićet hat diáklány ellen elkövetett nemi erőszak és szexuális zaklatás alapos gyanújával. Mert hogy Milena Radulović kiállását követően további 20 lány tett feljelentést, akik azt állítják, hogy ők is a férfi áldozatai voltak.

Aki először megszólalt

Milena Radulović elsőként állt ki a széles publikum elé, amikor a napokban elpanaszolta sérelmeit.

– Hat évig voltam Mike Aleksić iskolájában. Tizenhét éves voltam, amikor megerőszakolt. És ez nem egyszer fordult elő. Többször megismétlődött

– mondta a fiatal színésznő, aki mostanában Oroszországban forgat.

Radulović arról is beszélt, hogy ez nem csak vele fordult elő, szerinte ugyanis Miroslav Aleksić “rendszert dolgozott ki” a lányok szexuális zaklatására.

Miroslav “Mika” Aleksić egyébként ismert és mindeddig nagyra becsült színésziskolájába általában öt-hat, de legkésőbb tizenhárom éves korukban iratkozhattak be a gyerekek, akikkel 25-30 fős csoportokban foglalkozott.

Milena Radulović tizenegy éves korában lépett be a tanodába.

A nevelés…

A fiatal szerb színésznő sok jót mondott arról, amit a sokkot megelőzően növendékként átélt a színésziskolában.

– A csoportnak megvoltak a jó oldalai. Hetente egy könyvet olvastunk, színházba mentünk, filmeket néztünk, kulturáltak voltunk, jó gyerekek. A csoportban a vallásnak is fontos szerep jutott, az órák a “Miatyánkkal” kezdődtek. A lányok szoknyában, a fiúk pedig szép cipőkben jártak, a hajat és a körmöket rendben kellett tartani. De mindig szigorú és kíméletlen volt. Nagyon szigorú volt, és mindenki azt mondta: “Nos, nos, kegyetlen, de Mika ilyen, megvannak a módszerei.” Világos szabályok voltak

– mondta Milena Radulović, aki szerint nem volt könnyű bejutni a tanodába, mert tömegesen jelentkeztek a gyerekek a felvételire.

Minden évben több száz gyerek jelentkezett, Aleksić ezek közül választotta ki a hét-nyolc legtehetségesebbet. Közvetlenül a felvételi után Aleksić beszélt a szülőkkel, tájékoztatta őket az árról, az órákról, az öltözködési szabályokról, és egy nagyon fontos dolgot mondott nekik: hogy akkor találkozott velük először és utoljára.

Közölte velük, hogy a legfiatalabb diákok is képesek felküzdeni magukat a második emeletre, hogy elvigyék neki a tandíjat.

– Azt mondta, hogy a gyerekek kicsi emberek, és ez tetszett nekünk, amikor azt hallottuk tőle, hogy függetlenek vagytok, ez csak a tiétek. Lenullázta a szülőket, és a szülői szerepkört, de akkor ez számunkra nem tűnt furcsának

– nyilatkozta a színésznő.

Nem minden gyerek akart színész lenni, aki Aleksićhez járt. Tizenöt éves koráig maga Milena Radulović sem gondolt arra, hogy hivatásának tekintse a színjátszást.

– A tanodában szép házi feladatokat kaptunk, kirándultunk Szerbiában, vásárokra, piacokra jártunk, gyerekként megtanultunk húslevest főzni. Ezek olyan értékek voltak, amelyek a szülőknek is tetszettek.

Mindez a tisztelet és a tekintély érzetét keltette a gyerekekben tanárukkal, Mika Aleksićtyel szemben.

…és a bűncselekmény

Milena Radulović azt állítja, hogy ebből a szigorú és szervezett, de mégis biztonságos világból egyik napról a másikra került a szexuális bántalmazás poklába, amikor Mika Aleksić 2012 november elején először megerőszakolta.

Ő 17 éves volt, tanára pedig 61.

A színésznő arról beszélt, hogy évekig járt pszichológushoz, és végül azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a történetét, mert tavaly novemberben megkereste őt egy kiskorú lány, aki a “szexuális zaklatás terén” szintén a tanoda tulajdonosának áldozata lett.

– A bűncselekmény rejtegetése és elhallgatása egyelő magával a bűncselekménnyel. Cinkosok lennénk, ha hallgatnánk, holott tudjuk, hogy még öt potenciális kiskorú áldozat van

– jelentette ki Milena Radulović, aki szerint figyelmeztetni kell a lehetséges áldozatokat és a szülőket, hogy szörnyű dolgok történnek Belgrád központjában, a Knez Mihailova utcában lévő legrangosabb színésziskolában.

A kihallgatások

A belgrádi rendőrség az egy nappal korábban nyilvánosságra került vádak alapján őrizetbe vette a színitanoda vezetőjét, és egyúttal arra szólította fel az áldozatokat, hogy jelentkezzenek.

Közben kihallgatták az ismert színészképző tulajdonosát is, aki tagadta bűnösségét, de ennek ellenére 30 napos vizsgálati fogságba helyezték. Aleksićnek a koronavírus-járvány miatt előbb karanténba kellett vonulnia a belgrádi központi börtönben.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy 2008 óta egészen tavalyig a színitanodájának helyiségeiben szexuálisan bántalmazta az akkor még kiskorú Milena Radulovićot és további öt tanítványát. Egyelőre nyolcrendbeli nemi erőszak és hétrendbeli “tiltott nemi cselekedet” elkövetésével vádolják.

Miroslav Aleksić egykor, a “boldogtalan háborús időkben”, a szerb állami televízió díjnyertes rendezője volt, aki azzal vált igazán híressé/hírhedté, hogy filmet forgatott Željko Ražnatović Arkanról, a Szerb Önkéntes Gárda vezetőjéről, majd ő rendezte meg a véreskezű szerb bandavezér házasságát, amelyet akkor a televízió is közvetített.

Aleksić öt kamerával körülbelül 30 óra anyagot rögzített, amelyből aztán 90 perces videokazetta készült.

A hét közepén kihallgatták Milena Radulovićot is. A színésznőt öt órán át faggatták az ügyészségen.

– Ebben a pillanatban nem szeretnék túlzott médiafelhajtást az ügyben. Az én dolgom az volt, hogy ne hallgassak. De nem vagyok egyedül, vannak csodálatos lányok, és ezt nem lehet csak az ő és az én ügyemnek tekinteni. Remélem, hogy a többi áldozat is megszólal nyilvánosan

– közölte a szerb médiának adott rövid nyilatkozatában a színésznő.


És valóban, csütörtökön újabb színésznő vallott egykori tanára ellen. Iva Ilinčić csütörtökön járt az ügyészségen, ahol négy órán át hallgatták meg.

A kihallgatás után Ilinčić nem nyilatkozott, ügyvédei szerint a színésznő azonban részletesen leírta mindazt, amit át kellett élnie tanára, Miroslav Aleksić “színészprofesszor” miatt, akit ő is szexuális zaklatással vádolt meg.

Hasonló botránynak lehettünk a napokban szemtanúi Görögországban is, csak ott nem színésznövendékek, hanem sportoló lányok voltak az áldozatok.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava