Connect with us

Macedónia

BALKÁNI SCHENGEN: A jövő évtől útlevél nélkül utazhatnak egymáshoz a szerb, albán és észak-macedón állampolgárok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic zaev rama
A cikk meghallgatása

A jövő évtől már útlevél nélkül, csupán a személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak egymáshoz Szerbia, Észak- Macedónia és Albánia állampolgárai. Egyebek között ebben állapodott meg a három ország vezetője vasárnap Ohridban. A “balkáni trojka” október első felében Újvidéken már találkozott. Akkor azt hangoztatták, hogy ezzel az együttműködéssel növelni szeretnék a térség uniós csatlakozási esélyeit.

Normális emberi viszonyok

Az ohridi találkozón – akárcsak az újvidékin – Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök vett részt.

A három vezető megállapodtak abban, hogy legfeljebb két éven belül jelentősen megkönnyítik az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz forgalmát a térségben.

Hozzátetté: az a cél, hogy a korábbi összetűzéseket és gyűlöletet felváltsa a normális emberi viszonyok légköre.

Zoran Zaev szerint ez az első önállóan megindított kezdeményezés a Nyugat- Balkánon.

Mint mondta, a kezdeményezést Szerbia, Észak- Macedónia és Albánia indította, de a térség többi országát is szeretnék bekapcsolni.

A tervek

A szerb, a macedón és az albán politikus megállapodott abban is, hogy olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyekkel csökkenthető a teherforgalmat érintő többórás várakozási idő.

Ezen kívül egységes munkaengedélyeket vezetnek be, hogy megkönnyítsék a munkavállalást a térség országaiban.

A tervek között szerepel az is, hogy a három ország honosítás nélkül elismerje a megszerzett okleveleket, ezzel is átjárhatóbbá válik a munkaerőpiac.

Úgy vélekedtek, hogy az intézkedések bevezetése után a térség a befektetők számára is vonzóbbá válik.

Koszovói “szerencsétlenség”

A találkozóra meghívták Hashim Thaçi koszovói államfőt is, de ő nem vett részt a találkozón.

Thaçi a közösségi médiában tudatta, azért nem ment el Ohridba, mert véleménye szerint az ilyen regionális kezdeményezéseknek mindaddig nincs értelmük, amíg Szerbia és Bosznia- Hercegovina nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

A koszovói albán vezetés már az újvidéki találkozó után is rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Edi Rama megkérdezésük nélkül lépett be a “balkáni schengenbe”.

Vjosa Osmani, a koszovói parlamenti választásokon második helyen végzett Koszovói Demokratikus Liga miniszterelnökjelöltje akkor egyszerűen “szerencsétlenségnek” nevezte, hogy Albánia csatlakozott a szövetséghez.

(MTI/BALK)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava